FRANC JAGER, Slovenski podjetnik leta 2024

-torek, 21 maj 2024 (Petra Škarja)

Minuli vikend je v Portorožu potekal že 9. Kongres podjetnikov Slovenije, na katerem so podelili tudi častno priznanje Slovenski podjetnik leta 2024. Prejel ga je Franc Jager, ustanovitelj trgovin Jager. Med nominiranci sta bila še Jure Markič (Run Tiger) in Bojan Albreht (Zlatarna Celje).

»Franc, saj ti si v redu fant, samo škoda, da iz tebe ne bo nič,« je dan za dnem poslušal mali France. Bil je tisti izbranec družine, ki ne rabi hoditi v šolo, ker bo ostal kmet. A srce si je želelo drugačne poti …

Prvo trgovino je zgradil leta 1989 v Rogaški Slatini, danes pa ima podjetje več kot 850 zaposlenih, 42 trgovin, v letu 2022 so ustvarili več kot 215 milijonov prihodkov. Zasledoval je filozofijo, da so nove trgovine vedno gradili iz dobička, torej brez najemanja kreditov. Franc Jager, fant iz majhne revne kmetije, je dokazal, da se da praktično iz ničesar, s trdim in predanim delom ustvariti izredno uspešno podjetniško zgodbo.

Leta 2020 je vodenje in lastništvo podjetja Jagros d.o.o. v celoti prepustil svojim trem sinovom. Statistično le okoli 10 % družinskih podjetij preide na mlajšo generacijo, ostalih 90 % se jih bodisi proda ali propade že v drugi generaciji. Podjetje Jagros ni le v teh desetih procentih, ampak je celo vzor dobrega prenosa in učni primer za mnoga ostala družinska podjetja, saj sinovi Aleš, Boštjan in Miha zelo uspešno gradijo zgodbo trgovin Jager naprej. Njihova moč temelji na izkušnjah dveh generacij in globoko zasidrani volji po uspehu in jasnih vizijah za prihodnost.

A Franc kljub svojim letom (77) podjetniško ustvarja dalje. “Človek je narejen za to, da ustvarja,” je prepričan. Ustanovil je podjetje Gradnje Jager d.o.o. in se lotil gradnje in prenov nepremičnin ter hotelirstva. Med drugim je na hrvaškem otoku Murter odkupil in obnovil propadajoč Hotel Colentum. Še preden zaključi en projekt, že najde drugega in tretjega … Zakaj? »Zato, ker preprosto rad delam. Ker je to moj način življenja.«

Na vprašanje, kaj je recept za uspešno podjetništvo, skromno pove: “Prihodki morajo večji od odhodkov.” To je vse? “Pa to, da moraš imeti rad svoje delo in rad ljudi. Dolgoročno pa moraš paziti, da ne prevlada napuh, da imaš pošten odnos in da se te drži kmečka vztrajnost.« Kratko, jedrnato.

Tudi kadar je težko, skomigne z rameni:” Za najboljše stvari v življenju se moraš zelo potruditi. Terjajo čas, terjajo vztrajnost in terjajo veliko energije. Morda nam tudi zato postanejo najdragocenejše.”

Zgodba trgovin Jager je inspirativna zgodba, kako lahko z delavnimi rokami, strastjo po ustvarjanju in pravimi vrednotami preprost kmečki fant iz majhne slovenske vasice zgradi svoje sanje. Je trgovec po duši, kmet po poreklu in gradbinec v prostem času.

V svoji bogati podjetniški poti se je raje skrival v ozadju, kot medijsko izpostavljal, zato se le malo ve o njem. Pred kratkim pa je svojo zgodbo z nasveti in izkušnjami s pomočjo pisateljice Petre Škarja zapisal v knjigi Franc Jager - Zgodba nastanka najuspešnejšega slovenskega trgovca, ki je bila izdana pri Založbi 5KA. Franc, zakaj knjiga? “Da se ne pozabi … Vse je hitro minljivo, nekatere stvari je pa fino, da se ne pozabijo.”

Slovenija potrebuje vzore podjetništva. Potrebuje tudi dobre prakse prenosa lastništev podjetja na naslednje generacije. Prav tako potrebuje vzore uspešnih ljudi, ki še vedno ohranjajo skromnost, kmečko logiko, preprostost in človeškost. Potrebuje vzore, ki jim je ob vsem uspehu iskreno mar za ljudi, za odnose in za doprinos celotni skupnosti.

Poleg tega Slovenija potrebuje vzore podjetij, ki kljub stalni rasti in izjemnim uspehom ostajajo v Sloveniji in ohranjajo slovensko lastništvo. Za dolgoročno udobno življenje v naši čudoviti deželi potrebujemo pravi odnos do lastnega kapitala.

Ali kot pravi Franc: “Za družbo kot celoto je pomembno, da hodimo po lastni zemlji.”

Vse to je Franc Jager. Ena najuspešnejših slovenskih poslovnih zgodb, ki dokazuje, kako lahko preprost fant iz majhne slovenske kmetije ustvari svoje sanje in močno vpliva na gospodarstvo države.

"Da si svoboden. Da se čutiš svobodnega, svobodno odločaš o svojem delu in prostem času – to je zame največji uspeh,” zaključi Franc.

Ogromna zahvala poslovnim partnerjem Kongresa, ki so vse tri nominirance in zmagovalca obdarili z unikatnimi darili.

Vsi trije nominiranci so prejeli skulpturo, ki jo je oblikoval slovenski oblikovalec, svetovnega slovesa, Oskar Kogoj. Slovenski podjetnik leta 2024 je prejel zlato, druga dva nominiranca pa glazirano skulpturo, ki jo je avtor poimenoval Kozmični spomin. Oskar Kogoj jo je oblikoval na osnovi raziskovanj zakladnice sporočil antičnih kultur in vzpodbuja energetski naboj in sodelovanje. V tem pa je povezana simbolika skulpture in naših nagrajencev – energija in sodelovanje.

Podjetje Video Center skupaj z njihovim partnerjem HR.Potentials so podarili 10 psihometričnih testiranj za izbrane posameznike v organizaciji Slovenskega podjetnika leta 2024 (že zaposleni), za selekcijski proces (kandidati) ali za kombinacijo obojega. Predlog sledi iz razmišljanja, da je v zvezi z inovativnostjo pomembno poznati posameznikove lastnosti, predvsem so to: miselne sposobnosti, osebnostne lastnosti, poklicna sidra ter poklicne prioritete (delovne vrednote).

Podjetje Tosama je podarilo svojo inovacijo – Zdravkota z letno zalogo vložkov in tamponov ter osnovno izobraževanje o intimni negi. ZDRAVKO je stenski podajalnik, v katerega so nameščeni kakovostni vložki in tamponi iz naravnih materialov, ženske pa jih iz njega jemljejo na način, ki omejuje navzkrižno kontaminacijo. Apel pa gre ob tem predvsem ustanovam in podjetjem, da v svoje toaletne prostore namestijo podajalnik Zdravko z brezplačnimi vložki in tamponi, saj je to zanesljiva in dolgoročna naložba v zdravje zaposlenih žensk.

3 nominiranci so od Triglav Skladov prejeli: poslovni nahrbtnik, digitalni okvir za spomine na poslovne zmage in individualen posvet ter personalizirano naložbeno strategijo pri osebnem finančnem svetovalcu.

Nenazadnje gre zahvala tudi javnemu Zavodu ŠKTM Radlje ob Dravi, ki je podaril štartnino za njihov poslovni tek trojk.

arrow_upward